Laminaat, wat moet ik weten?

1 februari 2017
 Categorieën: Stukadoors, Blog

Delen

Soorten laminaat
Er zijn veel verschillende soorten laminaat. Elke soort laminaat heeft zijn eigen voordelen, maar welke soorten zijn er allemaal? Er is voor ieder wat wils. Zo is er laminaat met een hoogglanseffect, laminaat met een tegeleffect en laminaat met een houtstructuur. Laminaat met een hoogglanseffect geeft een mooi effect dat de kamer een stuk ruimer doet ogen. Mocht u een vloer willen die lijkt op een tegelvloer, maar geen echte tegelvloer is, dan is een laminaat met een tegeleffect de uitkomst. Op deze manier heeft u een mooi effect tegelvloer die gemakkelijk te leggen is. Vindt u een houten vloer erg mooi, maar wilt u de vloer mee kunnen nemen naar een andere woning? Dan is een laminaat met houtstructuur echt iets voor u. Een laminaat met houtstructuur lijkt op een echte houten vloer, maar is vele malen gemakkelijker in onderhoud en door middel van een kliklaminaat eenvoudig mee te verhuizen. 

Kwaliteit van het laminaat
Laminaat wordt over het algemeen ingedeeld in twee verschillende soorten. Er is MDF en HDF laminaat. Bij MDF laminaat is er sprake van een laminaat met een medium dichtheid. Na het drogen zijn de houtvezels door middel van hars met elkaar verbonden. Bij HDF laminaat heeft het laminaat een hoge dichtheid. HDF laminaat heeft over het algemeen een betere kwaliteit dan MDF laminaat. Prijstechnisch is HDF laminaat wat duurder dan MDF laminaat. Bij het kopen van laminaat kunt u kiezen voor een vlak laminaat of laminaat met een V groef. Over het algemeen slijt een vlak laminaat sneller dan een laminaat met een V groef, maar laminaat met een V groef heeft nog meer voordelen. 

Voordelen V Groef laminaat
Een van de soorten laminaat met de meest eenvoudige onderhoudsvorm is het V groef laminaat. Dit laminaat, dat wordt gelegd met een groef in de vorm van de letter 'V'', is een ideaal laminaat als u op zoek bent naar een laminaat dat lang meegaat en eenvoudig te onderhouden is. Door middel van de groeven wordt het laminaat minder snel vuil dan laminaat zonder groeven. De groeven vangen immers het grootste deel van het vuil op waardoor u minder vaak schoon zou hoeven te maken. Wel wordt het aangeraden om het laminaat alsnog regelmatig schoon te maken om de levensduur te verlengen. Een ander voordeel van V groef laminaat is dat het minder snel slijt en een luxere uitstraling heeft dan een vlak laminaat. Door de luxere uitstraling lijkt een V groef laminaat op een echte houten vloer. In tegenstelling tot een echte houten vloer hoef een laminaat niet in de lak gezet te worden. Dit kan u in de loop van de jaren heel veel schelen. Ben u benieuwd geworden naar een speciaalzaak in laminaat, neem dan eens een kijkje op de pagina van De Parket en Laminaatwinkel