Asbest verwijderen in een woning

5 augustus 2022
 Categorieën: Bouw & aannemers, Blog

Delen

Asbest is een natuurlijke grondstof, die een tijd geleden gebruikt werd in woningen, gebouwen en installaties. Asbest heeft namelijk nuttige eigenschappen. Het is slijtvast, sterk, goedkoop en brandwerend. Het is wel gevaarlijk, want het inademen hiervan kan long-, buikvlies- of longvlieskanker veroorzaken. Het gebruik van asbest is nu verboden, vanwege deze gevolgen. Het is niet gevaarlijk als het verwerkt is in ander materiaal en intact blijft. Als dit materiaal beschadigt, komen er vezels vrij. Dit zijn kleine vezeltjes die niet te zien zijn met het blote oog.

Welke soorten asbest zijn er? Wat is de regelgeving? Kan je als particulier zelf asbest verwijderen? We hebben het voor je uitgezocht, lees snel verder!

Welke soorten asbest zijn er?
Er zijn verschillende soorten asbest. De meest voorkomende soorten zijn bruine, blauwe en witte asbest. De soorten asbest kunnen verdeeld worden in twee groepen, namelijk amfibolen en serpentijnen. Bruine en blauwe asbest zijn amfibolen, dit is de gevaarlijkste soort asbest. De asbest ziet eruit als naaldvormige vezels. Witte asbest ziet eruit als sliertvormige vezels, dit zijn de serpentijnen. Asbest zit onder andere verwerkt in vloedbedekking, beschermende beplating op balkons en deuren, pakkingen en remvoeringen, vensterbanken, bloembakken, dakbedekking, leidingwerk, leidingisolatie en rioolbuizen. Asbest vind je vooral in en om het huis.

Regelgeving rondom asbest
Als je asbest hebt ontdekt in jouw woning of er is een vermoeden dat er asbest zit, dan schakel je een gecertificeerd bedrijf in wat asbest mag verwijderen. Er bestaat namelijk een asbestregelgeving. Die regelgeving is streng, want het beschermt de werknemers die asbest verwijderen en het milieu. Na de ontdekking van asbest, komt er eerst een gecertificeerd bedrijf een asbestinventarisatie opstellen. In die inventarisatie staan de volgende dingen omschreven: de plaatsen waar het asbest zit, het soort asbest en welke methode het beste is om dit te verwijderen. Zo’n bedrijf kan ook monsters afnemen, als er een vermoeden bestaat dat er ergens in de woning materiaal met asbest zit. Dit bedrijf mag ook het asbest elimineren. De eigenaar van de woning meldt daarnaast het asbest bij de gemeente.

Als particulier asbest verwijderen
Onder strikte voorwaarden mag je als particulier asbest verwijderen uit jouw huis. De voorwaarden zijn onder andere dat de particulier zelf het asbest verwijdert en geen professional inschakelt, zoals een aannemer. Daarnaast mag het alleen om asbesthoudend materiaal gaan wat een oppervlakte heeft van minder dan vijfendertig vierkante meter. De platen moeten nog heel zijn, er mag niet geboord of gezaagd in zijn.