Drainage

26 november 2018
 Categorieën: Bouw & aannemers, Blog

Delen

Drainage

Sommige gebieden hebben last van een hoog grondwaterpeil. Als er dan ook woningen in die omgeving staan, kunnen de bewoners hier last van krijgen. Als grondwater de woning binnenkomt, kun je last krijgen van optrekkend vocht dat de woning intrekt en waardoor je allerlei vochtproblemen kunt ervaren. Muren zullen nat zijn en er ontstaan vochtplekken en schimmels. Schimmels kunnen de woning aantasten en zelfs in de constructie van de woning trekken. Ook zijn schimmels erg gevaarlijk voor de gezondheid. Ook kun je in de tuin last krijgen van een hoog grondwaterpeil. Vooral na hevige regenbuien kunnen er in de tuin grote waterplassen blijven staan die maar moeilijk de grond intrekken. Of je nu last hebt van vocht in de woning of in de tuin, drainage is dan de oplossing.  Als u drainage nodig heeft kunt u contact opnemen met Henk van Tongeren Water & Techniek B.V.

Kelderdrainage 


De kelder is de meest zwakke ruimte in huis die gemakkelijk ten prooi kan vallen aan insijpelend grondwater. De kelder ligt onder het grondniveau en als de muren poreus of beschadigd zijn, krijgt grondwater gemakkelijk de kans om de kelder binnen te komen. Het vocht kan dan als optrekkend vocht naar de rest van de woning trekken. Je kunt het binnentrekkende grondvocht goed laten afvoeren door drainage te laten aanleggen. De kelderwanden en keldervloer worden bedekt met een speciale noppenfolie met daarin allemaal kleine kanaaltjes. Vervolgens worden de wanden en de vloer afgewerkt met enkele waterdichte metsellagen. Vocht wat nu de kelder binnenkomt, wordt door de kanaaltjes afgevoerd naar een verzamelput waarna het vervolgens naar het riool wordt afgevoerd. Drainage in de kelder is geen manier om je kelder waterdicht te krijgen, maar enkel voor een goede afvoer van het vocht. Wil je de kelder waterdicht hebben, laat je kelder dan bekuipen. 

Tuindrainage 

Ben je die plassen water in je tuin ook zo zat? Je kunt door middel van drainage in je tuin voor een betere hemelwaterafvoer zorgen. Er zijn twee vormen van tuindrainage. Er is ringdrainage die rondom de woning wordt aangelegd om te voorkomen dat vocht naar de kruipruimte en kelder trekt en er is oppervlaktedrainage om plassen in de tuin te voorkomen. Er worden sleuven van zo'n 20 tot 60 centimeter in de tuin gegraven. Hierin komen de speciale drainagebuizen die voorzien zijn van duizenden kleine gaatjes. De drainagebuizen zijn bedekt met kokos of een synthetische stof om te voorkomen dat de gaatjes verstopt raken door de grond. Als het nu gaat regenen blijft het hemelwater niet meer op de grond liggen, maar trekt het door de gaatjes van de drainagebuizen. De drainagebuizen voeren het vocht verder af naar de grond of naar een verzamelput.