Cv onderhoud: waarom periodieke controles zo belangrijk zijn

7 september 2020
 Categorieën: Bouw & aannemers, Blog

Delen

Cv-ketels komen in Nederland enorm veel voor. Zowel in particuliere huishoudens als in veel kantoren en bedrijven worden deze ketels gebruikt om het pand warm te houden en van warm water te voorzien. Valt de cv-ketel uit, dan ontstaat er direct een groot probleem. Douchen, het huis verwarmen of warm water uit de kraan halen is er dan niet meer bij. Zeker in de frisse herfstmaanden en als het flink vriest, is een defecte of uitgevallen cv-ketel een vervelend probleem. Kies je voor preventief cv onderhoud, dan is de kans op het uitvallen van je ketel een stuk kleiner. Maar het goed laten onderhouden van ketels door een installatiebedrijf is om nog wel meer redenen van groot belang. In dit blogartikel lees je alles over de noodzaak om jouw cv-ketel regelmatig te laten keuren door een specialist.

Een periodieke controle betekent een totaalcheck en optimale veiligheid

Het grootste voordeel van je cv-ketel periodiek te laten keuren door een installateur is zojuist al genoemd: hiermee voorkom je vervelende storingen op vervelende momenten. Maar dat is niet het enige dat periodiek onderhoud voordelig maakt. Door jouw ketel minstens één keer per jaar te laten nakijken, worden ook andere mogelijke mankementen opgespoord. Zo kan het zijn dat jouw ketel een lekkage heeft. Dit wordt dan tijdens het reguliere cv onderhoud ontdekt, waarbij de installateur het lek meteen kan repareren. Je profiteert bij het tijdig en goed onderhouden van je cv-ketel dus ook van snelle reparaties, die anders niet aan het licht waren gekomen. Een tweede belangrijke plus van eens in de zoveel tijd cv-onderhoud laten uitvoeren, is de garantie op een ketel die optimaal veilig is. Als er iets is dat je met vroegtijdig onderhoud van een ketel kunt voorkomen, is het wel het risico op CO2-vergiftiging minimaliseren. En veiligheid gaat natuurlijk boven alles!

Minder kosten op langere termijn

Cv onderhoud is verder ook aan te raden om op je energiekosten te besparen. Door de ketel periodiek te laten keuren, doe je dit op twee manieren. Ten eerste zorgt een installateur ervoor dat jouw cv-ketel precies goed wordt afgesteld, zodat deze energie-efficiënt werkt en dus minder stroom en/of gas gebruikt. Op lange termijn kun je hierdoor jaarlijks tientallen euro's uitsparen. In de tweede plaats is, net als bijvoorbeeld bij auto's, een periodieke controle gunstig voor de levensduur van je je ketel. De levensduur kun je door goed onderhoud aanzienlijk verlengen. Dat betekent dat je minder snel je ketel hoeft te vervangen. Omdat ketels duizenden euro's kosten, zorgt het goed onderhouden van het apparaat ervoor dat je op termijn minder kosten kwijt bent. Argumenten genoeg dus om een installatiebedrijf zoals bijvoorbeeld Leenards Warmte- en Luchttechniek BV in te schakelen voor het cv-onderhoud!