De werkzaamheden van een aannemer

26 november 2018
 Categorieën: Bouw & aannemers, Blog

Delen

De werkzaamheden van een aannemer  

Een aannemer is een persoon die werk aanneemt. Wanneer je een verbouwing hebt of een nieuwe badkamer wilt laten plaatsen, kun je contact opnemen. Hij werkt vaak met onderaannemers die hij zelf ook zal regelen. Een onderaannemer wordt vaak ingeschakeld voor gespecialiseerd werk. Wanneer je een verbouwing wilt laten uitvoeren, wil je graag vooraf de kosten weten. Omdat er tussen aannemers behoorlijke prijsverschillen zitten, is het belangrijk dat je meerdere offertes aanvraagt. Wanneer de offertes allemaal binnen zijn, kun je een keus maken wie je wilt hebben. De duurste is niet altijd de beste. Neem die waarbij je een goed gevoel hebt.  Een voorbeeld van een goede aannemer is Gijs & van Cleef BV.

Kosten

Wanneer we de kosten bekijken, kunnen we vaststellen dat de prijsopbouw uit drie delen bestaat. Je kunt hierbij de materiaalkosten bekijken, de voorrijkosten en het arbeidsloon. Het arbeidsloon bedraagt doorgaans meer dan 50% van de totale kostprijs. Omdat deze kosten aanzienlijk onderling kunnen verschillen is het rendabel om meerdere offertes aan te vragen. 
 

Hoe kun je de kosten gunstig beïnvloeden? 

Arbeidsloon. Vaak kun je kiezen bij een aannemer de kosten per uur te berekenen of voor een vaste prijs. Een vaste prijs is altijd interessant, omdat het vaak voordeliger uitpakt. Je weet ook als opdrachtgever dat je niet voor onaangename verrassingen kan komen te staan. Wanneer je graag met een uurtarief werkt, is het verstandig om de locatie in ogenschouw te nemen. Het uurtarief in de randstad is duurder dan in het oosten van het land.  Materiaalkosten zijn natuurlijk te beïnvloeden door de kwaliteit van de materialen. Je kunt standaard materialen gebruiken in bijvoorbeeld een badkamer, maar je kunt ook tegels van marmer nemen. Ook bij het bouwen van een keuken kun je een standaard keuken laten plaatsen of een luxe. Misschien ook nog een kookeiland wat de prijs aanzienlijk zal beïnvloeden.  Voorrijkosten zullen aannemers, net als iedere vakman, in rekening brengen. Wanneer je er een kiest, kun je hiermee rekening houden door er een te nemen die ook in je woonplaats woont of in de buurt daarvan. 

Je kunt natuurlijk nog meer besparen op de rekening

Kies een regionale aannemer, dan heb je minder voorrijkosten.  Help zoveel mogelijk mee. Je kunt ervoor zorgen dat de rommel wordt opgeruimd en dat er koffie klaar staat. Wanneer je op deze manier helpt, zal er nog effectiever en sneller worden gewerkt.  Vergelijk de offertes die worden ingeleverd. Door de offertes te vergelijken, kun je wel 30% op je project besparen. Het verschil tussen verschillende aannemers is vaak groot. 

Hoe kun je aannemer worden? 

Je kunt een bouwkunde opleiding volgen. Dat kan op wo-, hbo- en mbo-niveau. Voor een nascholing kun je vervolgens terecht bij de stichting KOB (Kader- en Ondernemingsopleiding in de Bouw). Daarna kun je certificaten halen. Ze worden uitgegeven door Bouwend Nederland.