Bronboring verklaard

21 september 2016
 Categorieën: Bouw & aannemers, Blog

Delen

In het dagelijks bestaan kunnen we nou eenmaal niet zonder water. In sommige gevallen hebben we het ook nodig om ons bedrijf draaiende te houden, en dat kan aardig in de kosten lopen. In veel gevallen kunt u een eigen waterbron laten boren. Een eigen waterbron heeft veel voordelen, zeker als u veel water gebruikt. Het hebben van een eigen bron is voor verschillende sectoren erg goed bruikbaar.

-Particulier: grote stukken land van water voorzien

-Agrarisch: tuinbouw, viskwekerijen, veehouderij

-Recreatie: campings, paardenmaneges, zwembaden

-Brandpreventie: bluswater bij een brandweerkazerne of grote bedrijven

-Industrieel: autowasstraten, koelingsmachines, betonmortels

Als u gebruik wilt maken van een eigen bron dan zult u deze eerst moeten laten boren, dit gaat door middel van een bronboring. Afhankelijk van het type bron bron gebeurt dit op verschillende dieptes.

Soorten bronnen

Afhankelijk van waar u het water voor gebruiken gaat zult u een bron moeten laten boren. Deze bronnen kennen verschillende dieptes en uw keuze voor de juiste bron is van groot belang. We kennen doorgaans 2 typen bronnen.

De eerste is de spoelbron, in de volksmond wordt dit ook wel eens een hobbybron genoemd. De spoelbron wordt 15 tot 20 meter diep geboord en heeft een kleine diameter. Het water heeft een wisselende (over het algemeen niet zo goede) kwaliteit. Vaak wordt er veel ijzer in gevonden. Deze bron is niet geschikt voor professioneel gebruik. Voor een hobbyboer of het kleinbedrijf kan dit wel een goede keus zijn. Dan komen we aan bij de professionele waterbron. Met deze bron is het mogelijk om echt goed drinkwater omhoog te pompen, deze bron wordt ongeveer 40 tot 60 meter diep geboord. Dit type bron wordt geboord door een boorkraan. Dit type bron is zeer geschikt voor professioneel gebruik, zoals bij agrarische bedrijven. 

Kwaliteit

Het boren van deze bronnen wordt gedaan met een zuigboorinstallatie. Afhankelijk van het bedrijf dat de bronboring uitvoert, wordt er gewerkt met verschillende certificatienormen. Dit zijn kwaliteitseisen. Het is verstandig als u vooraf informeert of het bedrijf volgens de kwaliteitsnormen werkt. Ook wordt er door verschillende bedrijven gewerkt met sedimentbakken. Deze vangen al het sediment op dat naar boven komt en op deze manier kan de boorlocatie relatief schoon blijven.

Bronpomp

Het enige wat nu nog rest is de bronpomp zelf. Deze is essentieel om het water naar boven te pompen. Er wordt aangeraden een ontijzeringssysteem bij de pomp te nemen maar dit is afhankelijk van het gebruik en de omgevingsfactoren. Van der Haar Waterprojecten kan u helpen met het kiezen van uw ideale bronpomp.